Събиране на дрехи втора ръка по света – интересни факти

Събиране на дрехи втора ръка по света – интересни факти

Изграждането на глобален пазар за търговия с дрехи втора употреба е дълъг и труден процес.

От историческа гледна точка той се променя постоянно, а причината за това са сложните връзки между производството на облекла, модата, търсенето.
В следващите редове ще ви споделим интересни факти за световния пазар на облекла втора употреба, които вярваме ще събудят интереса ви. Освен това ще помогнат да си представим по-мащабно целия път, който изминава една дреха – още преди закачалката в магазина.

Интересни факти за световния пазар на дрехи втора ръка

Още през 19 век пазарът на дрехи втора ръка в Европа и Северна Америка е бил важен източник на облекло. Тази тенденция се запазва до старта на масово производството на нови облекла.
Процъфтяващ период за употребяваните дрехи е времето след Първата Световна война на Запад. Там вносът на облекло от неместни производители е забранен. Постепенно в обществата в Западна Европа се появява грижата за опазване на околната среда. Това подобрява имиджа на рециклираното облекло.

От началото на 90-те години навсякъде се повяват множество разнообразни магазини и бутици, които препродават носени дрехи.

В по-модерни времена дрехи втора ръка с високо качество могат да бъдат намерени и от онлайн в различни портали, магазини и други търговски формации.

Така продажбата им става все по-лесна и достъпна за всеки.

Но няма как да не се запитаме откъде идват всички дрехи, които се предлагат в магазините?

Как се събират дрехите втора употреба в световен план?

Най-голямо количество дрехи в цял свят идват от благотворителни организации. Това се случва от края на 20-ти век в Европа и САЩ, където благотворителни групи са участвали в събирането и даряването на дрехи за бедните.

Най-голямо количество дрехи-дарения се получават около Коледа. Тогава много хора участват в различни благотворителни мисии. Даряват се не само дрехи, но и чанти, обувки, раници, играчки, спално бельо и много други вещи.

След края на дарителската кампания, стоките обикновено биват разпределяни в контейнери спрямо техния тип и качеството.

След това има вторично сортиране и химична обработка. Това е възможно да се случи и след като бъдат доставени в страната, където ще бъдат продадени.

Пътят на дрехите втора употреба понякога е дълъг, а причината е че облеклата идват от страни като Канада, Англия, Америка, Германия и Скандинавските страни. Именно там са  най-качествените и добре запазени облекла, които привличат погледа на клиентите.