Ролята на дрехите втора употреба в изкуството

Ролята на дрехите втора употреба в изкуството

Все повече хора и организации се вълнуват от темата за консуматорството, за повторната употреба на дрехи и рециклирането им. Все по-често се търсят възможни начини да се решат тези глобални проблеми и да се предпази природата дългосрочно. Тази тема се появява и в изкуството. По-точно в кино продукции и театрална постановки.

В продължението на успешната продукция на сериала „Сексът и градът“  със заглавие „Просто ей така“ много от дрехите, които носят главните героини, са секънд хенд. Това не е случайно. Ако в миналото сериалът е показвал интерес към разточителната мода, то днес засяга една така сериозна тема, свързана с живота, които живеем. А именно – да се ограничи прахосничеството и да се покаже, че добрият моден вкус е устойчив и креативен.

Още в първите епизоди на продължението сме свидетели как се променя стила на главните героини. Любимата Миранда, която напуска корпоративния свят, сменя и визията си, избирайки все повече бохо тоалетни и широки кройки, подхождащи на статуса ѝ. Кари, която е голям ценител на модата, носи дизайнерски дрехи, но те са умело преплетени с дрехи втора употреба. Така се осигурява разчупеност и оригиналност при избора на облекло. Шарлът също носи дрехи втора употреба. Виждаме я с елегантна копринена риза.

Друга важна причина, която налага избора на дрехи втора употреба за редица успешни продукции за киното и театъра, е че именно бутиковите стоки могат да осигурят нужната визия на достъпна цена. Във време на криза дори Холивудските бюджета не са като едно време.

Хубаво е, че се повяват подобни проекти, които ни напомнят да се грижим за природата, да ограничим консуматорството, да се замислим над процеса по рециклиране на дрехи и как той влияе на живота ни.

В крайна сметка дори в Холивуд са се замислили сериозно за бъдещето. Време е и ние да помислим на местно ниво. Важно е да си припомним, че всяка малка стъпка в посока опазване на природата всеки ден помага за едно по-добро бъдеще за нас и за близките ни.