Кои са най-големите рискове при продажбата на дрехи втора ръка и как да ги избегнете?

Кои са най-големите рискове при продажбата на дрехи втора ръка и как да ги избегнете?

Търговията със секънд хенд артикули се превръща в последните години във все по-доходоносен бизнес за мнозина. Както във всеки друг бизнес обаче, и в този има някои значителни рискове, от чието избягване зависи до голяма степен успехът на цялото начинание. 
 Ето какво да имате предвид като предприемач в областта:

Липса на разнообразие от гледна точка на размери.

 Това е може би най-голямото разочарование за повечето клиенти – да харесат дреха, но да я няма в техния размер. В магазините за дрехи втора ръка обаче обикновено има по една бройка от модел или, с повече късмет, две. Серийното производство и постоянното поддържане на разнообразие от размери остава привилегия на обектите за ново облекло.
 Ако имате физически магазин, можете да насочите разговора с клиента към уникалността на находките при Вас, както и, виждайки размера и стила му, да предложите алтернатива, която да му допадне. Това е значително по-лесният вариант.
 Ако обаче търгувате онлайн, нещата малко се усложняват. Тук нямате директен контакт с потенциалните купувачи, които, виждайки, че харесаното от тях не е в техния размер, може и никога повече да не се завърнат към Вашия магазин. Имате обаче два полезни хода – колкото и трудоемко да е, при качването на всеки артикул посочвайте не само размера по етикет, а и точни мерки в сантиметри. Ще Ви спести много време и нерви, а и недоволни клиенти. На второ място, прецизирайте филтрите си и насърчавайте клиентите да ги използват – така, посочвайки своя размер, те няма да виждат артикули, които няма да им паснат.

Опасения за качеството на продуктите.

 Факт е, че някои секънд хенд артикули не се отличават с най-високото качество. Разбира се, че по време на дейността Ви ще Ви се случи да получите доставка, която не одобрявате напълно, особено докато проучите възможните партньори и установите трайни връзки с тях. В продажбата на дрехи втора ръка това е нормален процес. 
 Използвайки доставчици като Scandinavia обаче можете да спестите време и пари, като избегнете загубите от зареждания със съмнително качество. Освен това, положителния имидж на бранда като работещ само със стоки от най-развитите страни можете да прехвърлите и към Вашия магазин. 

Често връщане на стоки.

 Това е валидно в онези случаи, когато изберете да отворите онлайн вместо физически магазин. Причините хората да връщат продукти са множество, до голяма степен става дума по-скоро за манталитет, отколкото за качеството на дрехите. Тук не можете да направите много, дори и да работите с най-добрите доставчици и да имате безупречна комуникация с продавачите. Единствено можете да избегнете загубите, като изрично посочите, че връщането е за сметка на клиента, а възстановяването на сумите се случва само и единствено след преглед на върнатия артикул и уверяване, че е в добър търговски вид.

 Както във всеки бизнес, и в продажбата на дрехи втора ръка има рискове, които не могат да бъдат избегнати. Това обаче не бива да сломява предприемаческия Ви дух!