Къде отиват рециклираните дрехи?

Къде отиват рециклираните дрехи?

Всички сме виждали контейнерите за рециклиране на дрехи по улиците. Помним чувството на удовлетвореност от разчистване на гардероба от ненужни дрехи, които гордо носим в контейнера за рециклиране. Какво обаче се случва с тях след това? Какъв път извървяват и каква е съдбата им?

Рециклиране на дрехи – стъпка към по-добро бъдеще

След като даден контейнер за дрехи бъде напълнен, съдържанието му се преглежда щателно. Обикновено не всички дрехи вътре могат да се рециклират. Какво става с тези, които не са годни за рециклиране? Къде отиват?

Отговорът е прост. Най-често се използват с друга цел. Например, изпращат се някъде, където има  нужда от тях.

Защо се получава това? Много е просто. Има материали, които не могат да бъдат рециклирани. Много малко хора са в детайли запознати с това кои материали са рециклират и кои не. Кои са нерициклируемите материали?

Ограничения при рециклирането на дрехи

Има ограничения относно типа материали, които могат да бъдат рециклирани. Например ликра, кожа и еластан не се рециклират. Причината е, че трудно се обработват. Когато има смесване на позволен и забранен материал в състава на някоя дреха най-често тя не се рециклира. Причината е, че разделянето на елементите е трудно.

За щастие обаче с всеки ден технологиите се усъвършенстват. Това помага и на тази сфера. Специалисти смятат, че скоро ще има още повече възможности да се рециклират все повече материали.
Рециклирайки дрехите си, намалявате част от отпадъците, натрупващи се в депата по света.

Може да ви се струва маловажно, но този малък жест, изпълнен от всеки един от нас, ще подобри качеството на живота ни. Ще ни осигури едно по-сигурно бъдеще.
Макар рециклирането да е добър начин да се справим с глобални проблеми, то не е панацея.

Важно е да сме отговорни към разхищението, да се стремим да не сме консуматори, да купуваме дрехи втора употреба и да разхищаваме по-малко. Само така ще помогнем на природата и ще имаме по-зелено бъдеще.