Рециклиране на дрехи – въпроси и отговори

Рециклиране на дрехи – въпроси и отговори

Всеки от нас знае, че най-добрият и екологичен начин да се отървем от непотребните дрехи е като ги

  • дарим
  • подарим
  • занесем за рециклиране.

Възникват обаче и други въпроси като например „Кои дрехи са подходящи за рециклиране?“, „Къде можем да ги оставим, в какво състояние трябва да бъдат?“ и много други.
Не всеки знае, че неподходящи за рециклиране са кожени изделия и бельо.

За да ви улесним, подготвихме най-често срещаните въпроси, свързани с рециклирането на дрехи. Надяваме се така да ви помогнем да се справите по-лесно с ненужните дрехи.
Какво се случва с дрехите, когато се рециклират?

Процесът по рециклиране на дрехи е сложен. Накратко той се състои от следните етапи. Първо облеклото се сортира по цвят и вид материал, след което се нарязва на влакна, за да се направи пълнеж от тях. Някои тъкани се нарязват и продават като парцали, а други се правят на бали и се продават на тегло.

Какво да правим със стари възглавници?

Макар че технически не е облекло, този въпрос вълнува много хора. Едно място, което с радост може да приеме старите ви възглавници, е местният приют за животни. Старите възглавници и одеяла са чудесни за спално бельо за животните. Друг вариант е, разбира се, център за рециклиране на текстил или контейнер за рециклиране.

Какво да правим със захабените тениски?

Ако старите ви тениски са износени и в лошо състояние, можете да ги нарежете на парцали, които да използвате за почистване. Ако сте креативни, ще намерите десетки забавни идеи за създаване на интересни вещи от старите дрехи.

Стари обувки – как се рециклират?

Обувките често са изработени от кожа. По тази причина няма как да бъдат рециклирани. Старите обувки трябва да бъдат дарени, ако е възможно. Приютите или организациите с нестопанска цел обикновено приемат дарени обувки.

Надяваме се да сме били полезни. Важно е всеки да допринася за природата в ежедневието, защото тя е наш дом.