Рециклиране на дрехи и обувки в помощ на природата

Рециклиране на дрехи и обувки в помощ на природата

Повечето хора са наясно, че изхвърлянето на бутилки, консерви и пластмасови опаковки на хранителни стоки има отрицателно въздействие върху околната среда. Знаем също, че трябва да използваме по-малко хартия, да гасим светлините, да изключим водата и да караме по-малко. Причината е, че природните ресурси са крайни и трябва да се консумират с внимание. Но какво ще кажете за нещата, които носите? Знаете ли обаче, че дрехите и обувките оказват голямо въздействие върху природата особено по отношение на изменението на климата? Истина е! Ето какво трябва да знаете за текстила и въздействието му върху природата.

Как текстилът действа върху природата?

Управлението на машината за отглеждане на влакното и производството на текстил изгаря гориво, което освобождава въглероден диоксид в атмосферата. И когато тази тениска, която сте си купили изгодно, най-накрая стане малка или прекалено протрита, а маратонките - твърде износени, те често се озовават погребани в депото за отпадъци. Гниейки под земята, тези дрехи ще отделят вредни газове в околната среда с години.

Нужни са огромни ресурси за направата на една тениска или чифт дънки. Какво остава за стотици хиляди, които се потребяват по цял свят?

Има лесен начин за борба с негативното въздействие на текстила върху природата и нейните ресурси. Решението е рециклиране на дрехи вместо тяхното изхвърляне на сметищата.

Не изхвърляй – рециклирай дрехи!

Рециклирането на текстил намалява количеството отпадъци в депата, както и колективния  въглероден отпечатък. Така превръщаме отпадъците в полезни продукти и осигуряваме работни места и дрехи за за много хора по света.

Scandinavia Standard And Shopping се ангажира да накара хората да рециклират нежелания текстил. Дрехите, които събираме в нашите контейнери за рециклиране, са спестили голямо количество CO2 от навлизане в атмосферата всяка година. Можем да направим повече, ако всеки се ангажира с каузата. Как?

Около 85% от нежеланото облекло все още се хвърля в боклука от потребителите. Защо? Повечето хора не знаят, че нежелано им облекло има стойност. Въпреки това, дори ако разкъсани или оцветени, облеклото може да бъде рециклирано и използвано. Например,  старата тениска може да бъде раздробена и превърната в сграда изолация или да се ползва за парцали. Старите маратонки могат да бъдат смлени и използвани за направата на повърхност на гумена площадка.

Дрехите и обувките, които са в добро състояние, най-често се доставят в развиващите се страни, където има неспиращо търсене на евтино облекло. Така че се присъединете към нашата мисия като рециклирате ненужните си дрехи. Може да го направите в нашите контейнери още днес. Да запазим природата и да бъдем отговорни към бъдещето.