Кратка история на дрехите втора употреба

Кратка история на дрехите втора употреба

Може би сте се питали откога съществува ползването на дрехи втора употреба? Кога се е превърнало в бизнес и по какви начини е достигало до потребителите? В следващите редове ще се опитаме да направим кратко историческо пътуване към миналото, за да разгледаме интересни факти, свързани с дрехите втора ръка.

Най-стари данни за използването на дрехи втора употреба има от втората половина на 17-ти век.

Лондонският гардероб от 17-ти век

В дневника на лондончанина Самуел Пепис от 1660 година се разказва за много сделки с употребявано облекло. За този период е било характерно да се правят подаръци под формата на дрехи, които са били употребявани.

В дневника често се правят намеци за суетата на Пепис, който действително редовно използвал шивашките умения на баща си, за да преработва стари дрехи с цел да отрази колебливите модни тенденции в Лондон. По този начин много подаръци от гардеробите на по-богатите приятели на Пепис били адаптирани, за да отговарят по-добре на нуждите на новия им господар.

Кои са били хората, които най-често са носели дрехи втора употреба през 17-ти век? 

В началото това са били моряци и други служители, работещи по корабите, здравни работници и помощници. Постепенно търгуването с дрехи втора употреба на едро става по-разпространено и други се възползват от тази възможност.

Дрехите втора употреба през 18, 19 и 20-ти век

Важен момент е че облеклото втора ръка не само снабдява заможните с повече или по-малко модерно облекло, но и е съществен източник на основни доставки на дрехи за бедните. Фокусирайки се конкретно върху шотландския град Единбург, Елизабет С. Сандерсън оценява ролята на търговията като централна част от ежедневието на повечето граждани. Тя подчертава, че през 18-ти век използването на ползвани дрехи е било познато преживяване за почти всички класи в обществото.

През 19-ти век тенденцията за покупки на дрехи втора употреба се запазва в Лондон.

По време на Първата и Втората световни войни се забелязва нарастване на потенциала на дрехите втора употреба. Тъй като има много облекла, които не могат да бъдат продадени, те се препродават в Африка. Какво обаче се случва с дрехите втора употреба след това?

Съвременни тенденции

От 70-те години нататък  дрехите втора употреба се разглеждат като предлагащи потенциал за изразяване на индивидуален и по-автономен стил.

В началото на 2000-та година се наблюдават широко разпространени модни тенденции, отразяващи стиловете от началото на ХХ век и десетилетията след Втората световна война.  Интересът към качествени и маркови дрехи втора употреба значително се е увеличила. Стилистичната оценка на този тип дрехи създава нови пазари за търговията на дребно.

Днес все повече хора избират качествени дрехи втора употреба, с които да изразят себе си. Ако търсите дрехи втора употреба на едро, свържете се с нас.