Какво да имате предвид, когато започвате свой бизнес с дрехи втора употреба?

Какво да имате предвид, когато започвате свой бизнес с дрехи втора употреба?

С движенията за противодействие на бързата мода и ориентирането към устойчив начин на живот отварянето на магазин за дрехи втора употреба започва да изглежда все по-привлекателно решение за собствен бизнес. Предимствата са повече от очевидни – артикулите втора употреба струват по-малко, а често са по-качествени от току-що произведените. Освен това не се налага да се съобразявате с текущите тенденции и можете да предложите на клиентите си по-голямо разнообразие от стилове, материи, модели.

По-ниската доставна цена означава не само по-малък начален капитал, но и по-голям марж печалба. Едновременно с това, крайната цена за клиента също е по-приемлива, което означава, че магазините за дрехи втора употреба имат много по-големи шансове да оцелеят във време, когато хората са по-бедни, по-притеснени и отделят по-малко средства за красота и удоволствие.

Успехът на всяко бизнес начинание обаче зависи от редица фактори, далеч отвъд финансите и капитала.

На първо място, преценете внимателно с какви клиенти искате да работите.

Изборът на потребителска група е пряко свързан с избора на конкретни артикули, с които да заредите магазина. Огромното разнообразие на дрехите втора употреба дава и практически неограничен спектър от възможни профили на клиенти, сред които да избирате. Без значение обаче дали се спирате на по-нисък ценови клас, винтидж дрехи, бохо стил или друг акцент, качеството е на първо място – тук ние от Scandinavia можем да бъдем много полезни като доверен партньор и доставчик на дрехи втора употреба. 

Местоположението е много важно

Потърсете такова, което отговаря на избраната вече целева група клиенти. Помислете за това къде във Вашето населено място са концентрирани те, какви са навиците им. Съобразете се и с избраната стратегия – отговорете си на въпроса дали поставяте акцент върху физическата локация или тя е Вашият шоурум, а основната част от бизнеса предпочитате да се развива онлайн.

Маркетингът при магазините за дрехи втора употреба е различен от този на обикновените обекти за ново облекло

 Магазините за нови дрехи често залагат на агресивни стратегии и крещящи витрини. При артикулите втора употреба тази агресия категорично не е необходима, но важността на маркетинга остава. Именно дейностите в тази сфера са тези, при които познаването на клиентите е ключово. Дигиталните подходи са практически задължителни, но не пропускайте възможностите и на традиционните медии и печатна реклама. Опитайте да достигнете до готовата клиентела на обекти наблизо, разменяйки с колеги рекламни материали.

И накрая – не се страхувайте да се провалите и да започнете отново! Всеки следващ път започвате не от нищо, а от опита от предишния като източник на знания и вдъхновение.