Как правилно да рециклираме ненужните дрехи?

Как правилно да рециклираме ненужните дрехи?

Всеки е чувал термина „рециклирам“, но най-често го свързва с рециклиране на хартия. Когато говорим за дрехи, нещата са малко по-различни. Какво всъщност представлява рециклирането на дрехи? Как то помага на околната среда и дори  на самите нас? И не на последно място – как да го правим ефективно и правилно? Отговорите ще получите в следващите редове.

Какво представлява процеса рециклиране на дрехи?

Рециклираното облекло е чудесен избор, ако търсите да възприемете по-устойчив начин на живот и да създадете етичен гардероб. Но да знаеш откъде да започнеш невинаги е лесно. Не всички дрехи могат да бъдат рециклирани заради материалите, от които са направени. Но пък тези, които не могат, се даряват на нуждаещите се.

Кои дрехи могат да се рециклират?

Облеклото, направено от естествени материали като вълна и памук, се изтегля и почиства. След това влакната се завъртат обратно в прежда, за да се направят нови тъкани. Въпреки това, този процес става по-труден, когато една дреха е направена от микс на памук и полиестер. Полиестерните текстилни изделия трябва да се раздробяват, за да се създадат нови полиестерни тъкани.

Стари обувки, кожени детайли и бельо не могат да бъдат рециклирани. Най-добре обувките да бъдат дарени.

Защо е важно да го правим?

Рециклирането на дрехи им дава нов живот. Освен това намалява вредата върху околната среда. Ако искаме по-светло бъдеще за себе си и близките ни, си струва да се замислим над това какъв отпечатък върху природата оставяме с ежедневните си дейности.

Как е правилно?

За щастие днес е лесно да рециклирате старите си дрехи. Просто трябва да ги занесете до специални контейнер за събиране. Може да го откриете на много места в страната. За ваше удобство може да оставите дрехите си за рециклиране и в някои от нашите магазини. Ще се погрижим за тях, защото вярваме, че малките стъпки днес правят утрешният ден по-добър.