Как да направим магазина за дрехи втора употреба примамлив за клиентите?

Как да направим магазина за дрехи втора употреба примамлив за клиентите?

Предубежденията към дрехите втора употреба са все по-малко. Все повече мъже и жени откриват своите стилни находки в секънд хенд магазините, а магазините за такива стоки придобиват нов облик.

Отношението към стоките – включително и дрехите втора ръка – до голяма степен е резултат начините, по които се предлагат те. До скоро абсолютно отрицателният им имидж се дължеше главно на атмосферата в магазините. Със съмнителна чистота и специфична миризма, тези обикновено огромни обекти бяха далеч от приветливо подредени. В наши дни обаче секънд хенд бутиците с приятен интериор се умножават – подобрява се и нагласата към бранша. 

Подборът на качествени дрехи втора употреба е само първата стъпка към успеха. Ето и съветите на Scandinavia за останалата част от пътя:

Местоположението е ключово!

Магазините за дрехи втора употреба могат спокойно да се наредят на централни търговски улици, редом с тези за нови артикули, бижута и арт подаръци например. Заявете своето място сред останалите търговци и пред клиентите.

Изберете помещение с голяма витрина и я осветете добре!

Това е “лицето” на Вашия магазин – виждайки го потенциалните клиенти вземат решението дали да влязат или не в търговския обект. Хубавото осветление акцентира върху Вашата концепция и подбраните артикули.

Помислете добре за оборудването!

Манекените на витрината, щендерите и шкафовете вътре, начините на излагане на намалена стока, закачалките – всичко е важно. Изберете модели, които се вписват във Вашата концепция. Например, заложете на телени манекени, ако искате да постигнете винтидж усещане, на такива в неонови или металикови цветове, ако търсите футуристична атмосфера.

Оборудването трябва да съчетава стил, функционалност и комфорт. Погрижете се височината на рафтовете и шкафовете да е удобна и за клиентите, и за служителите. Сведете до минимум “кошниците”, в които клиентите да ровят сред намалените артикули, за да избегнете повреждането им.

Нека пробната бъде комфортна и просторна!

В магазините за дрехи втора употреба обикновено има по една-две бройки от артикул, а пробването е практически задължително. Осигурете огледало в цял ръст, удобен стол, меко килимче и предвидете достатъчно място за вещите на клиентите. Изберете плътна завеса или дървен параван, за да осигурите усамотение и комфорт при пробване.

Измислете си схема на подреждане и я следвайте!

По категории, по цветове, по сезони или по цена – нека схемата пасва на Вашата концепция и да “говори” ясно на клиентите.

Понякога, особено в по-натоварени дни, е изкушаващо да оставим подреждането за утре, за по-късно или за друг момент – не се поддавайте!

Не подценявайте аромата!

Обикновено преди да бъдат изложени в магазините за дрехи втора ръка артикулите преминават през сериозно химическо почистване. Ароматът на препаратите често е неприятен за клиентите, затова изберете свеж и ненатрапчив неутрализиращ такъв. Може да заложите на дифузер или арома лампа.

Обстановката е важна за всеки човек – създайте приветлива атмосфера и ще спечелите редовни клиенти.