Дрехи втора употреба за деца – какви са ползите?

Дрехи втора употреба за деца – какви са ползите?

Съществуват редица ползи от пазаруване на дрехи втора употреба. Сред тях са контролиране на разточителното производство на така наречената бърза мода, намаляване генерирането на големи количества отпадъци и много други. Харченето на по-малко за по-качествено облекло гарантира, че ще разполагате с допълнителни средства за други неща. Същевременно гардеробът ви ще продължи да бъде все така актуален.

Замисляли ли сте се обаче колко ползи има покупката на дрехи втора ръка за деца? В следващите редове ще ви споделим малко повече за тази тенденция и нейните ползи.

Защо да купувате дрехи втора употреба за децата?

Децата растат бързо, а дрехите им омаляват

Замисляли ли сте се колко бързо расте едно дете? Докато му купите тениска за лятото, тя вече не му става. Същото важи и с обувките, спортния екип и прочие. Понякога се случва така, че дори голяма част от дрехите, които сте купили, не могат да бъдат облечени повече от веднъж.

Много по-изгодно е да потърсите качествени дрехи втора употреба, с които вашето дете ще се чувства комфортно, без да се налага да харчите много пари.

Спестявате средства за други неща

Когато купувате дрехи за деца, знаете, че много скоро те ще им умалеят. С други думи, инвестицията изначално е неизгодна. Вместо да влагате много средства в нови дрехи, които ще се носят 2-3 пъти, по-добре потърсете дрехи втора ръка за вашето дете. Спестените пари може да инвестирате в нещо друго, например спортни занимания, покупка на книга, играчка, екскурзия или друго интересно нещо.

Откривате истински находки

Важно е да научим децата, че качествените дрехи не винаги са новите. Може да откриете истински находки от маркови дрехи в магазините за дрехи втора употреба, стига да имате желание и да търсите. В повечето случаи дрехите са внос от развитите страни, а всички знаем, че там качеството е в пъти по-добро от това, което се намира в България. Затова, научете децата, че употребяваните стоки и дрехи не са наш враг, а напротив – те ни помагат да осъзнаем кои са истински важните неща. Не е важно колко струват дрехите ти, а как се чувстваш, когато ги носиш, дали са добре подбрани и как това, че си им дал нов живот помага за общото бъдеще утре.

Учите децата да ценят природата

Една от най-важните ползи от ползването на дрехи втора употреба е да научим децата, че по този начин помагаме за опазването на природата. Обяснете им как действа рециклирането, какво се случва с текстилът, който бива изхвърлен и т.н. След като научат всички факти, те не само ще одобрят, но и ще продължат тази кауза. Няма нищо по-ценно от това да научим децата да пазят природата и да бъдат отговорни към бъдещето.